mojito

Mojito

mojito

De mojito die altijd werkt

In zonnige tijden is er één drankje waar je op de zomerterrasjes niet omheen kan, namelijk de klassieke mojito. Geen cocktail heeft wereldwijd een groter bereik dan dit op rum en munt gebaseerde godendrankje. Het ijs zorgt voor heerlijke verkoeling en het samenspel van de zure limoen, de knarsende rietsuiker en de verfrissende muntblaadjes maken van de mojito een van de populairste cocktails aller tijden. We weten al langer dat de combinatie citrus en rum goed werkt en dat blijkt hier ook opnieuw.

Bij een mojito kan je overigens goed experimenteren met de soort rum die je wil gebruiken. Standaard wordt gekozen voor de hardere witte rum, maar ook een volle bruine rum kan een voltreffer zijn. Deze geeft de cocktail een iets pittiger karakter. Het rokerige van de vaten waarin de rum heeft zitten rijpen wordt dan namelijk extra benadrukt.

De mojito is van oorsprong een Cubaanse cocktail, net als het merendeel van de op rum gebaseerde drankjes. Oorspronkelijk was de mojito bedoeld als medicijn en ik kan niet ontkennen dat hij af en toe helende wonderen kan verrichten - al matig ik iedereen uiteraard aan om verantwoord te genieten. Voel je vrij om te experimenteren met de verhoudingen en geniet van deze hemels verfrissende rum cocktail!

Ingrediënten

5 cl witte rum 

10-tal muntblaadjes

sap van een halve limoen

2 tl rietsuiker

crushed ice

bruiswater

Bereiding

Voor een mojito zijn bovenstaande ingrediënten een perfecte basis, maar aarzel niet om te variëren met verhoudingen naargelang je eigen smaakprofiel. Je begint allereerst met het sap van een halve limoen toe te voegen aan een mojitoglas. Daarbovenop doe je een tiental muntblaadjes en twee theelepels rietsuiker. Vervolgens neem je een mudler en kneus je de muntblaadjes zachtjes aan - de rietsuikerkorrels zorgen voor krassen in de blaadjes - zodat de aroma's goed vrijkomen. Overdrijf hier echter niet te hard, want dan ga je de muntblaadjes vermorzelen en geloof mij, er is niets vervelenders dan een geplet stukje munt je keelgat in te katapulteren met behulp van een rietje...

Als je dit gedaan hebt, roer het sap dan stevig rond zodat de suiker kan oplossen. Nu ben je klaar om de rum toe te voegen en het glas tot aan de rand te vullen met crushed ice. Tot slot overgiet je de cocktail nog met bruiswater tot je glas vol is. Een beetje roeren met een lange lepel of een rietje, afwerken met een muntblaadje of twee et voila, een bom van smaak staat voor je klaar in de vorm van een magistrale mojito!

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *